inaczej Alergia pokarmowa opóźniona (IgG zależna typu III)

Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania, mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.

Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji. Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, które doświadczała praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

Nie stwierdzono, aby nietolerancje bezpośrednio zagrażały życiu. Nie należy ich jednak ignorować, bo mogą znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia.

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej

  • astma
  • bezsenność
  • biegunki
  • bóle głowy
  • bole stawów
  • celiakia
  • depresja
  • drażliwość
  • egzema
  • fibromialgia
  • hipoglikemia
  • lęk
  • migrena
  • moczenie nocne 
  • nadaktywność u dzieci (ADHD)
  • nieżyt żołądka
  • problemy dermatologiczne
  • przybieranie na wadze
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • wzdęcia
  • zapalenie skóry
  • zaparcia
  • zespół jelita drażliwego
  • złe wchłanianie pokarmu
  • zmęczenie chroniczne

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).​​​

Diagnostyka i leczenie

Jedynie dieta eliminująca wszystkie nietolerowane pokarmy przyniesie oczekiwaną poprawę zdrowia. Z uwagi na to, że objawy nie następują bezpośrednio po spożyciu pokarmu trudno jest odgadnąć produkty je wywołujące. Z pomocą przychodzą rzetelne i wiarygodne badania diagnostyczne oznaczające we krwi poziom przeciwciał IgG pokarmowych. Wykonując laboratoryjny test na nietolerancję pokarmową Food Test lub Food Print otrzymujemy wartość liczbową odpowiadającą natężeniu reakcji alergicznej. Testy wykonywane są metodą ELISA. Wynik badania to podstawa w ułożeniu właściwej diety eliminacyjnej i leczenia alergii pokarmowej IgG zależnej.

Procerura badania:

  1. Pacjent otrzymuje zestaw pobraniowy. Krew do badania można pobrać samodzielnie lub w punckie pobrań.
  2. Pacjent odsyła próbkę, która zostaje przekazana do laboratorium.
  3. Wynik drogą elektroniczą lub pocztą przesyłany jest do dwóch tygodni.

Z nietolerancją pokarmową IgG zależną mogą współistnieć schorzenia, których diagnostyka i właściwe leczenie jest niezbędne w pełnym powrocie do zdrowia. Są nimi:

  • Kandydoza (grzybica, drożdżyca)
  • Celiakia (nietolerancja glutenu)
  • Choroby pasożytnicze